Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 13 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Formování trhu v rámci komoditní vertikály vepřového masa v České republice a Rusku
Voroshilov, Vladislav
Bakalářská práce je věnována problematice výroby vepřového masa v rámci komoditní vertikály a formování trhu vepřového masa v České republice a Rusku. Na začátku literárního přehledu této bakalářské práce je uvedena definice agrobyznysu a její základní odvětví. Dále bakalářská práce uvádí základní informace o trhu jako takovém, popisuje agrární trh a jeho zásadní charakteristiky. Podstatná část práce se věnuje struktuře komoditní vertikály vepřového masa, daná část popisuje důležité body ovlivňující komoditní vertikálu a její úroveň. V další části bakalářské práce jsou zpracované a uvedené hlavní a důležité ukazatele komoditní vertikály vepřového masa jak v Česku tak v Rusku, které bezprostředně charakterizují úroveň vývoje trhu vepřového masa v obou dvou zemích za účelem následného porovnání situací.
Ekonomické aspekty chovu prasat
Hanáková, Šárka
Práce se zaměřuje na analýzu chovu prasat a jeho trhu v České republice v posledních letech. Zaměřena je na problematiku spojenou s výrobou jatečných pra-sat. Rozebrány jsou význam, historie chovu a současná situace na území České repub-liky. Dále je práce zaměřena na ekonomické hledisko, kdy je rozebráno zpeněžování, cenový vývoj a zahraniční trh. V poslední řadě práce obsahuje dotační politiku.
Analýza poptávky po mase v České republice
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Polák, Petr (oponent)
Maso a masné výrobky tvoří největší podíl na výdajích českých domácností za potraviny. Tato práce nabízí komplexní pohled na trh s masem v České republice a detailně mapuje determinanty poptávky po něm. Přináší přehled nejpoužívanějších poptávkových modelů, z nichž pro empirickou analýzu volí log-log model odhadovaný metodou nejmenších čtverců. Jádrem práce je odhad vlastních cenových a důchodových elasticit poptávky po mase a jeho jednotlivých druzích ze statistik rodinných účtů za roky 2000 až 2012. Odhady jsou až na cenovou elasticitu poptávky po hovězím mase, která je rovna 0,13, konzistentní s předchozími studiemi na toto téma. Domácnosti za sledované období vykazují jednotkovou důchodovou elasticitu poptávky po mase a cenovou elasticitu rovnu -1,2. Vývoj elasticit se pro jednotlivé druhy masa různí. Analyzovány jsou i významné sociodemografické vlivy na množství poptávaného masa, jako je přítomnost ženy v čele domácnosti, výše dosaženého vzdělání, věk a další.
Fermentované masné výrobky jako potenciální zdroj Encephalitozoon cuniculi
VECKOVÁ, Tereza
Cílem této práce bylo zjistit výskyt a prevalenci Encephalitozoon cuniculi ve vepřovém mase a vyhodnotit účinek fermentace při výrobě salámů na infekčnost E. cuniculi pro imunodeficitní (SCID) a imunokompetentní (BALB/c a C57BL/6) myši. Pomocí nested PCR byla detekovaná DNA E. cuniculi genotyp II ve vzorcích masa dvou poražených prasat z 50 testovaných jatečních těl v množství od 60 do 250 spór na 1 g masa. Za experimentálních podmínek, spóry E. cuniculi genotyp II (3000 spór v 1 g) zůstávají životaschopné v salámech ošetřených fermentací při teplotě 24 °C po dobu 48 hodin a jsou schopné vyvolat infekci u laboratorních zvířat minimálně dva týdny po fermentaci Na základě zjištěných výsledků, by měly být fermentované masné výrobky považovány za potenciální zdroj infekce E. cuniculi u lidí.
Analýza poptávky po mase v České republice
Dlasková, Karolína ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Polák, Petr (oponent)
Maso a masné výrobky tvoří největší podíl na výdajích českých domácností za potraviny. Tato práce nabízí komplexní pohled na trh s masem v České republice a detailně mapuje determinanty poptávky po něm. Přináší přehled nejpoužívanějších poptávkových modelů, z nichž pro empirickou analýzu volí log-log model odhadovaný metodou nejmenších čtverců. Jádrem práce je odhad vlastních cenových a důchodových elasticit poptávky po mase a jeho jednotlivých druzích ze statistik rodinných účtů za roky 2000 až 2012. Odhady jsou až na cenovou elasticitu poptávky po hovězím mase, která je rovna 0,13, konzistentní s předchozími studiemi na toto téma. Domácnosti za sledované období vykazují jednotkovou důchodovou elasticitu poptávky po mase a cenovou elasticitu rovnu -1,2. Vývoj elasticit se pro jednotlivé druhy masa různí. Analyzovány jsou i významné sociodemografické vlivy na množství poptávaného masa, jako je přítomnost ženy v čele domácnosti, výše dosaženého vzdělání, věk a další.
Hodnocení průběhu ztrát masa v průběhu skladování
WNUK, Michal
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit hmotnostní ztráty masa během skladování, zejména pak během zchlazování za 24 hodin po porážce. V teoretické části je popsána historie vzniku a vývoje Přeštického černostrakatého plemene prasat, dále jsou v práci podrobněji zpracovány údaje o chemickém složení masa, průběhu porážky a metodách zchlazování masa. Praktická část se zabývala vyhodnocením hmotnostních ztrát u jatečně upravených těl prasat po dvaceti čtyř hodinovém chlazení. Data pro vyhodnocení byla získána z jatečných půlek Přeštického černostrakatého plemene prasat.
Vliv hybridní kombinace a porážkové hmotnosti na jatečnou hodnotu prasat
SCHEUFLER, Vladimír
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit závislost jatečné hodnoty prasat na porážkové hmotnosti a hybridní kombinaci. Jatečná hodnota představuje souhrnný pojem charakterizovaný souborem kvantitativních a kvalitativních ukazatelů. Mezi faktory ovlivňující jatečnou hodnotu patří porážková hmotnost a vliv plemenné příslušnosti. Protože je nemožné soustředit v jednom plemeni veškeré požadované užitkové vlastnosti na odpovídající úrovni, je nutné cíleným výběrem plemen a jejich záměrnou kombinací získat finální hybridy, které dosahují uspokojivých výsledků jak pro výrobce, tak i pro konzumenta.
Vliv různých typů porážecích linek na výskyt vad vepřového masa (PSE)
ČERNÁ, Lenka
Hlavním úkolem diplomové práce bylo porovnání různých typů porážecích linek a jejich vliv na výskyt vad vepřového masa se zaměřením na PSE vadu masa. Výzkum byl zaměřen především na porážecí linky, které využívají technologii omračování prasat elektrickým proudem a koncentrovaným plynem CO2. Při výzkumu byl sledován stupeň zasažení vepřového masa jakostní odchylkou PSE od poražení jatečného zvířete až do rozbourání (cca 48 hodin). Pro posouzení jakostní odchylky masa byly určeny základní identifikační ukazatele pH1 a ztráta masné šťávy odkapem. Mimo těchto ukazatelů jsme ještě sledovali pH24 a pH48. Po vyhodnocení sledovaných ukazatelů bylo zjištěno, že vhodnějších hodnot pro jakost masa bylo dosaženo při omračování koncentrovaným plynem CO2. Průměrná hodnota pH1 byla u omračování plynem CO2 vyšší o 0,3 (p < 0,001), hodnota pH24 vyšší o 0,243 (p < 0,001) a průměrné množství odkapu masné šťávy bylo o 2,16% nižší (p < 0,001). Při vyhodnocení výskytu jakostní odchylky PSEi a PSE na základě hodnot pH1 u omračování koncentrovaným plynem CO2 byl zjištěn nižší výskyt PSEi o 7,843% a PSE o 1,961%nižší. Na základě ztráty masné šťávy odkapem byl výskyt PSEi nižší o 23,810 % a PSE vada se vyskytovala o 4,762 % méně.
Hospodářský výsledek zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen - vepřové maso
PROCHÁZKOVÁ, Monika
V této práci jsme se nejprve v literární rešerši seznámili se základními otázkami týkajícími se tvorby cen, distribučních cest a agrárního trhu. Poté jsme se v metodice podívali na vzorce a postupy použité v praktické části, což byla stěžejní část této práce. Ta se zabývala celkovým vývojem trhu s vepřovým masem v České republice. Analyzovala cenový vývoj vepřového masa, sledovala sezónní výkyvy. Zkoumala závislost spotřeby vepřového masa na průměrném důchodu obyvatelstva a na jeho ceně. Zachytila vývoj a základní charakteristiky zahraničního obchodu České republiky s touto komoditou.
PSE a jeho vliv na kvalitu vepřového masa do 48 hodin po porážce
PUDIVÍTR, Aleš
Hlavním úkolem diplomové práce bylo porovnání vlivu způsobu omračování (omračování elektrickým proudem, omračování plynem CO2) prasat při porážce a sledování vlivu stupně zasažení vepřového masa jakostní odchylkou PSE v čase od poražení do rozbourání (cca 48 hodin). K posouzení PSE masa byly stanoveny základní identifikační ukazatele jako je hodnota pH1, ztráta masné šťávy odkapáním a světlost masa. Vedle těchto ukazatelů byly stanoveny i hodnoty pH24 a pH48. Výsledkem vyhodnocení výše jmenovaných ukazatelů bylo zjištění, že při omračování plynem CO2 byla vyšší průměrná hodnota pH1 o 0,3 stupně (p < 0,001), hodnota pH24 vyšší o 0,243 (p < 0,001) a průměrná hodnota odkapu byla o 2,16 % nižší (p < 0,001). U ostatních ukazatelů se rozdíl ukázal jako statisticky neprůkazný. Výskyt jakostní odchylky inklinující k PSE (PSEi) a PSE byl u masokombinátu využívající k omračování elektrický proud, vyhodnocený na základě hodnoty pH1, vyšší o 7,843 % a 1,961 %. Na základě vyhodnocení ztráty masné šťávy odkapáním byl výskyt PSEi vyšší 23,810 % a PSE o 4,762 %. Na základě světlosti masa nebyl zjištěn žádný výskyt PSEi ani PSE. Z vyhodnocení korelačních závislostí bylo zjištěno, že nejvíce závislé jsou na sobě hodnoty pH1 a ztráta masné šťávy odkapáním (r = 0,586; R2 = 34,351 %).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 13 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.